Etiquetes

Abús (1) Adesiara (1) Agraviats (1) Aitana Ferrer (1) Al Tall (3) Al-Mayurqa (1) Albert Fibla (2) Albert Pla (2) Ali Farnat (1) Almorranes Garrapinyaes (1) Àlvar Carpi (1) Amelie (1) Andreu Rifé (1) Andreu Valor (2) Anegats (1) Antònia Font (1) Arròs Caldós (1) Artur Álvarez (2) Aspencat (1) At Versaris (1) Bertomeu (1) Cadafal (1) Candela Roots (1) Carles Barranco (1) Carles Dénia (1) Carles Enguix (2) Carles Pastor (1) Carraixet (2) Celdoni Fonoll (1) Cesk Feixas (1) Clara Andrés (2) Companyia Elèctrica Dharma (2) Dani Flaco (1) Dani Miquel (1) Dijous Paella (1) Doctor Dropo (1) Dr. Calypso (1) Eduard Canimas (1) Eduard Joanes (1) El Corredor Polonès (1) Els Amics de les Arts (2) Els Autòmats (1) Els Catarrers (1) Els Pavesos (2) Els Pets (2) Enderrocks (1) Enric Hernàez (1) Ènric Vinaixa (1) Estrall (1) Estrella Morente (1) Feliu Ventura (2) Fèlix Estop (1) Fes-te Fotre (1) Gàtaca (1) Gent del Desert (1) Gerard Quintana (2) Glaucs (1) Gossos (1) Guillem d'Efak (1) Guillermina Motta (2) Inèrcia (1) Isaac Ulam (1) Itaca Band (1) Jaume Arnella (1) Jaume Sisa (3) Jep Cardona (1) Jesús Fusté (1) Joan Amèric (2) Joan Baptista Humet (1) Joan Boix-Falsterbo 3-Falsterbo Marí (1) Joan Isaac (3) Joan Manel Serrat (4) Joana Serrat (1) Jordi Montañez (1) Jordi Ninus (1) Josep Lluís Notari (1) Josep Romeu (1) Josep Tero (2) Kòdul (1) La Carrau (1) La Gossa Sorda (2) La Iaia (1) La Trinca (3) Lax'n'Busto (1) Lídia Pujol (2) Lluís el Sifoner (1) Lluís Miquel i els 4Z (1) Lluís Vicent (1) Luis Eduardo Aite (2) Luís Llach (5) Maitips (1) Manel (2) Manu Guix (2) Maria del Mar Bonet (3) Marina Rossell (2) Miquel Gil (2) Miquel Pujadó (2) Miquela Lladó (1) Mishima (1) Moncho (1) Mugroman (1) Munlogs (1) Narcís Perich (1) Néstot Mont (1) Névoa (1) Nina (1) Núria Feliu (1) Obrint Pas (1) Orquestra Plateria (1) Òscar Briz (1) Ovidi Montllor (2) Paco Muñoz (2) Pastora (1) Pau Alabajos (2) Pau riba (1) Pep Gimeno 'Botifarra' (1) Pepet i Marieta (1) Pere Tàpìas (2) Pinka (1) Port Bo (1) Projecte Mut (1) Quamlibet (1) Quico el Célio (2) Quico Pi de la Serra (2) Quimi Portet (2) Rafa Xambó (2) Raïm (1) Raimon (4) Ramon Muntaner (1) Rapsodes (1) Remigi Palmero (2) Roger Mas (1) Romàntica de Saladar (1) Rubén Durà (1) Sangtraït (1) Sanjosex (1) Sau (2) Sense Sal (1) Sergio Dalma (1) Sílvia Pérez Cruz (1) sitja (1) Sopa de Cabra (2) Soul Atac (1) TanStuPids (2) Tardor (1) Tirant lo rock (1) Tomeu Penya (2) Toni Xuclà (1) Toti Soler (1) Tres Fan Ball (1) Trinitat Nova (1) Trobadorets (1) txarango (1) Urbàlia Rurana (1) VaDeBo (1) Verd i Blau (1) VerdCel (2) Xavi Alías (1) Xavier Baró (1) Xesco Boix (1)

diumenge, 10 de març de 2013

"La Tarara" - Carraixet


Carraixet és un grup de folk, procedent de Tavernes Blanques (l'Horta Nord, País Valencià). El seu estil musical s'enmarca dins el moviment de la Nova Cançó.

LA TARARA


El dia de Pasqua
Pepito plorava
perquè el catxirulo
no se li empinava.

La tarara sí
la tarara no
la tarara mare
que la balle jo.

Ella porta pirri
ella porta pirri
ella porta pirri
també polissó.

La tarara sí
la tarara no
la tarara mare
que la balle jo.

El dia de Pasqua
dia de les mones
quines pantorrilles
tenen les xicones.

El dia de Pasqua
Pepito plorava
perquè el catxirulo
no se li empinava.

Un dia de Pasqua
un xiquet plorava
perquè el pa de dacsa
no li agradava.

El grup va nàixer a finals de 1971 fruit d'una rondalla que dirigeix Lleonard Giner i Mur. Destaquen membres com Rafa Arnal que impregnà de valencianisme les lletres i música del grup. En aquestos primers anys, Carraixet pren contacte amb altres formacions i músics de la Nova Cançó com l'Equip Valencià de Folk, Manolo Miralles, Enric Ortega, els Sols de Sueca (que més tard formarien el grup Al Tall), els Pavesos amb Joan Monleon al capdavant, Rafa Sena, ...
A la primera actuació, la formació es presenta com "Carraixet 72" el 27 de febrer de 1972 a la Sala d'Actes de l'Escola de Mestres Enginyers de Castelló de la Plana. Des d'aquest moment se succeïrien les actuacions arreu del País Valencià, la majoria d'elles sense permís del Govern Franquista.
Les dificultats obliguen a disoldre el grup l'estiu de 1973. El líder del grup (Lleonard Giner), acompanyat de la seua filla (Mª Carme Giner) i un altre membre del grup (Pepín), passen a formar part del reformat grup dels Pavesos. Altres formarien un grup de teatre i altres es dedicarien a l'activisme polític.
És al si de la formació de Monleon quan es crea els "Mini-Pavesos" format per Pepin i Lleonard i els fills d'aquest darrer (de curta edat tots ells). Aquesta formació es consolida per a assolir la separació i la formació dels "Mini d'Alboraia". El nou grup aconsegueix grans èxits com els premis al I Festival de la Nova Cançó al País Valencià i comença una fructuosa col·laboració amb els programa radiofònic "De dalt a Baix" de l'activista Toni Mestre.
Per l'any 1975, Lleonard Giner, vertadera ànima matter de la formació plantetja una reestructuració del grup amb la incorporació d'antics membres de la primitiva "Carraixet 74" com Rafa Arnal. Amb aquesta reestructuració es decideix tornar al nom que varen prendre des d'un principi. A partir d'ara es coneixeran com Carraixet, nom del barranc que estructura la seua comarca natal (Horta Nord).
Carraixet prendrà importància al moviment musical de la Nova Cançó de manera paulatina. La implicació del grup en els canvis socials i polítics que esdevenen a partir de la segona meitat de la dècada dels 70 del segle XX amb la recuperació cultural i lingüística al País Valencià formaria part de la personalitat de Carraixet. Tant és així que foren víctimes de la violència política que en aquells moments es visqueren amb l'atentat frustrat de l'extrema dreta que col·locaren artefactes explosius als baixos de la furgona del grup.
L'any 1977 significa una revolució en la instrumentació del grup, tradicionalment format per instruments de corda. En aquell any comencen a introduir-se els instruments de vent que amplien les possibilitats musicals de Carraixet. Així és com inclouen al seu repertori una novedosa adaptació del pasdoble Paquito el Xocolater, tradicionalment interpretat per bandes de música. Aquest treball apareixerà al segon disc del grup (Entre col i col, ...lletuga), el 1979. El primer disc, Beure, cantar i ballar., gravat pel grup el gener de 1978, inclou cançons tradicionals de l'Horta de València.
El 1983 es produeix una nova incorporació al grup, Vanessa, la filla menor de Lleonard. Durant els anys següents, Carraixet centrarà la seua activitat en la col·laboració amb altres artístes, no sempre musicals. Amb representacions teatrals, bandes sonores per a pel·licules, homenatge a Vicent Andrés Estellés, televisió, col·leccions especials per a periòdics (Especial Pasqua per a Levante-EMV) o altres cantants (Paco Muñoz, Lluís Miquel, Al Tall, Miquel Gil o Ovidi Montllor) i altres actuacions a festivals, aplecs i altres esdeveniments de la geografia valenciana i catalana, inclús internacional (Perpinyà, França).
Un altra incorporació destacable és la de Rafa Arnal (fill del qui fora co-fundador de Carraixet) l'any 2000. Però l'esdeveniment que més ha marcat aquest grup en els darrers anys, ha sigut la desgraciada mort del fundador i lider de Carraixet, Lleonard Giner, l'any 2005.
Font: Viquipèdia.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada